Tijd  14 minuten

Coördinaten 96

Geüpload 23 juli 2016

Uitgevoerd juli 2016

 • Score

   
 • Informatie

   
 • Gemakkelijk te volgen

   
 • Omgeving

   
-
-
929 m
786 m
0
0,3
0,5
1,02 km

1083 maal bekeken, 27 maal gedownload

nabij Mura, Catalunya (España)

AVENC DE CASTELLSAPERA, amb 84m de fondària i 128m de recorregut, que pertany al municipi de Terrassa, i al que s'hi pot accedir des de l'aparcament de Alzina del Sal.lari (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac).

Bonica vertical de 45 metres amb parets verdes, gairebé directa, que aterra en un gran replà, on hi ha dues plaques commemoratives de pedra i un pessebre, i es veu la llum de l'exterior. Després es baixa una rampa amb força pendent, on hi ha instal.lada una corda fixa, fins a la següent vertical que ens deixa a la sala dels rat-penats, amb molts quiròpters adormits, que no cal destorbar. Més enllà d'aquesta sala hi ha diverses continuacions: una amb estretor, una altra amb formacions parietals i la darrera amb parets pintades del 31 gener del 1965.

- Equipament: Parabolts (la majoria) + Spits.
- Cordes: Hem fet servir 1x60 pel primer pou + 1x40 per el pou que baixa a la sala dels ratpenats (pou evitable per una corda nuada fixa, instal.lada en un altre pou més a l'esquerra, abans de la darrera vertical, per on es pot desgrimpar). També hi ha una corda fixa entremig dels dos pous ja instal.lada, per baixar la rampa.
- Mosquetons: 11
- 1 desviador a l'inici del volat d' uns 30 metres, part final del primer pou.
- 1 protector de corda.
- Bagues pels naturals.
- Cobertura mòbil a la boca: mínima.
- Fauna: Cents de ratpenats ficats en una esquerda del sostre; crani de porc senglar petit, just on aterra la vertical a la sala dels ratpenats (com arribaria fins aquí? cauria viu!); mosquits; serp viva; escarabat femella de cérvol volant (que traiem a l'exterior).
- Geologia: Conglomerats;

ATENCIÓ: Accés interior restringit: Des de l'1 de novembre al 31 de maig les visites a la cavitat estan prohibides com a mesura de protecció de la important colònia de rat-penats que hibernen a l'interior.

NOTA: Track només d'anada.

****

* AVENC DE CASTELLSAPERA: Descripció: La boca amida 7 per 2 metres i voltada en algun racó de força vegetació, tal com heures i alzines, en una de les quals era costum de lligar-hi la corda per realitzar el descens. El pou d'entrada té uns 45 metres de fondària en vertical directa tot i que als 18 metres hom hi troba una gran pedra encastada entre les parets, la qual cosa ens obliga a fer un segon ancoratge per continuar el descens. Un xic per sota d'aquest bloc existeix un petit replà amb cabuda per a dues persones que, antigament, es feia servir per fer una segona instal·lació de l'escala elektron (actualment poca gent el fa servir aquest replà). Els següents 27 metres verticals són gairebé en la seva totalitat aeris fins assolir el fons d'una espaiosa cambra de 15 metres de longitud i entre 2 i 5 metres d'amplada. A l'extrem SE, on trobem una gran roca que sobresurt en forma punxeguda, baixa un corredor força pronunciat fent un angle recte cap a un ressalt que hom pot evitar tot passant per una gatonera que neix a la nostra dreta. Al peu d'aquest, un altre conducte en pendent ens atansa vers un segon ressalt més alt que l'anterior. Pel seu costat esquerre també el podrem evitar fent un parell de saltirons entre un munt de grans blocs mal endreçats tot assolint així la sala final.
Amb un pòrtic de 6 metres d'ample i 3 d'alçada se'ns presenta una de les ales subterrànies més grans del massís amb 20 metres de llarg i 12 metres d'amplada. El terra és en fort pendent vers l'extrem oposat pel qual accedim, trobant un lleuger ressalt ben al principi d'iniciar-se la nostra entrada. En ambdós extrems inferiors de la sala existeixen sengles ressalts que es comuniquen per un corredor inferior; punt on s'assoleix la màxima fondària de la cavitat (cota – 84). Al costat SE de la sala existeix una galeria força arrupida entre fang i pedres que, fent un parell de girs, fineix curullada de sediments. A l'extrem oposat i a tocar del ressalt que porta a la galeria inferior, trobem l'entrada a dues estances, la primera a través d'un gran bloc ens porta a una reduïda saleta on acostumen a hivernar-hi alguns rat-penats; la segona és formada per un conducte allargassat a l'extrem del qual i a través d'un pas estret es perllonga uns 10 metres fent un parell d'angles a vegades difícils de superar.

Situació: zona d'aparcament de l'Alzina del Sal·lari (carretera de Terrassa a Mura).

Història: La primera exploració completa tingué lloc el dia 12 d'octubre del 1913, dirigida per Marià Faura i Sans i amb la participació de Sagués, Pineda, Cuyàs, Folch i Amat, membres del Centre Excursionista de Catalunya, Centre Excursionista del Vallès (Sabadell) i Centre Excursionista de Terrassa. Recentment hem tingut notícia (Aragonès, E., 2010) que uns mesos abans d'aquesta exploració, concretament el 15 d'agost del mateix 1913, elements del Círculo Tradicionalista de Terrassa van fer un intent d'exploració que acabà en un ensurt, havent de treure a un d'ells, atrapat a causa de la insuficiència del material amb que comptaven. Molt possiblement, la segona exploració va tenir lloc el 16 de gener del 1921 per membres del Centre Excursionista de Terrassa. A partir dels anys 1950 es va convertir en una de les cavitats més visitades de la Serra de l'Obac. En el seu interior han tingut lloc dos desgraciats accidents mortals, el primer d'ells el d'un excursionista que tot corrent pel bosc s'estimbà pel pou d'entrada. Extret de: ESPELEOINDEX.COM

CURIOSITATS:
* L'ESCANYAPOLLS o CÉRVOL VOLANT (Lucanus cervus) és un coleòpter escarabeiform de la família Lucanidae. És el coleòpter més gran d'Europa. Presenten un notable dimorfisme sexual: els mascles són més grans que les femelles i presenten mandíbules molt desenvolupades. Encara que tinguin unes mandíbules tan prominents són massa febles per fer cap tipus de mal. La seva mida oscil•la entre els 3 i 9 cm els mascles i els 2,8 i 5,4 cm les femelles.
parkeren

Aparcament de l'Alzina del Sal.lari (Salari)

Waypoint

Esquerra

Grot

Avenc de Castellsapera

Avenc Castellsapera

1 reactie

 • Foto van gorka's

  gorka's 4-jul-2018

  Ik heb deze route gevolgd  geverifieerd  Bekijk in detail

  Avenc imprescindible. Gràcies per compartir.