Download

Afstand

1,08 km

Positief hoogteverschil

103 m

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

Negatief hoogteverschil

27 m

Max hoogteverschil

148 m

Trailrank

80 5

Min hoogteverschil

64 m

Tijd

één uur 7 minuten

Coördinaten

100

Geüpload

22 november 2015

Uitgevoerd

november 2015
 • Score

   
 • Informatie

   
 • Gemakkelijk te volgen

   
 • Omgeving

   
Wees de eerste die klapt
3 opmerkingen
 
Delen
-
-
148 m
64 m
1,08 km

7185 maal bekeken, 119 maal gedownload

in de buurt Malgrat de Mar, Catalunya (España)

Mina Gran de Can Palomeres, passant per les Mines 1, 2 i 3. Malgrat de Mar (Maresme).

Activitat espeleològica en entorn subterrani.

* Les Mines de Can Palomeres tenen uns 3 quilòmetres de recorregut, amb galeries laberíntiques en diveresos nivells, amb pous, ensorraments i zones inestables. Del conjunt de Mines formen part: la Mina Oriental, la Mina Charo, la Mina Loli, L'Angelita... (noms feminins, com era costum) o Josefa, primer nom per aquestes mines, l'any 1866. També hi ha 7 "mines baixes". Aquestes mines tenen gairebé 150 anys d'existència, consta que hi treballaven 270 miners, il.luminats amb carbur i carregats amb mall i picot per extreure'n ferro. L'activitat minera no parava de dia ni de nit, i es traslladava el ferro mitjaçant un sistema aeri de cables i torres metàl.liques fins a mar, on estava la plataforma de "La Pilona" i es carregava en vaixells.

Precaució! en entrar a les mines sense coneixements previs i material adient.
Accés restringit per protecció de la colònia de ratpenats, una de les més importants de Catalunya. Vigilància freqüent dels agents forestals. És lamentable trobar tantes pintades arreu i tanta brossa escampada a l'entrada, demostrant el poc respecte pel patrimoni i l'espai natural.

ACCÉS: Camí de Can Palomeres, Malgrat de Mar.

RECORREGUT: Camí de Can Palomeres - Coll (pal indicador). Seguim corriol. Passem al costat de la masia enrunada Can Palomeres, del segle XIII.
- Bocamina Mina 1 (68m)
- Bocamina Mina 2 (71m)
- Mina 3 'L'Angelita' (73m), davant de casa.
- Mina Gran de Can Palomeres (3.080m de recorregut i 80m de desnivell).

Vista minera molt interessant, explorant galeries amb formacions calcàries, formacions ferruguinoses, sofre, el "pastís de sediments", els ratpenats de la Sala Trencada i de la Sala Gran, els rails de vagoneta, la fauna, arrels que pengen del sostre, vetes de colors i formes dels minerals a les parets, corrents d'aire..

Hem trobat curiós localitzar dins la mina dos esquelets de gos (extrany on són, un d'ells era gran i jove), esquelets d'ocell i d'altres animals.

MINA GRAN DE CAN PALOMERES (Topografia de l'ECG del 1986).
- Boca Superior: dos pous de ventilació de 15 i 18 metres fins la "Sala Gran".
- Boca del Mig: pou de 5m fins les Galeries intermitges.
- Boca Inferior: on està la reixa de ferro. Un cop dins la "Sala d'Entrada", hi ha 4 camins d'accés subterrani, on trobarem desgrimpades per pedres, gateres, túnels, rampes, flanquejos, estretors, algrun tram amb fang i aigua. Molts ramals. Trobarem cordes fixes, passamans o una escala metàl.lica ("Pas del Tronc"), en condicions precàries.

GALERIES BAIXES:
- Galeria de la Vagoneta: desembocava a la MINA 7, però el recorregut està obstruït per despreniments.
- Galeria Llarga (uns 350m de recorregut), on trobarem algun pou i l'aire enrarit per la quantitat de sofre (pas baix). Antigament connectava amb la Mina Angelita.

Des de les Galeries Baixes encara hi ha 4 pisos més per sota: -1, -2, -3 i -4. En aquesta part del recorregut cal vigilar amb la quantitat de pous que hi ha baixant les "Escaletes al -1" i Escaletes al -2" (graons de fang) i la quantitat de galeries intricades.

Per tenir una idea dels diferents nivells de la Mina Gran:
- SALA D'ENTRADA
- GALERIES INTERMITGES (Sala Gran/ Sala Trencada)
- LA SALETA - rampa
- GALERIES BAIXES (Galeria Llarga i Galeria de la Vagoneta)
- PIS -1
- PIS -2
- PIS -3
- PIS -4

CURIOSITATS:
* Patrimoni quiropterològic de primer ordre a escala catalana i europea: "Les mines de Can Palomeres són un espai que va més enllà dels vestigis de l’activitat minera desenvolupada a finals del segle XIX i principis del segle XX. Avui en dia conformen un dels refugis catalans més importants per a diferents espècies de ratpenats i tenen un valor ecològic ben significatiu. Diferents espècies de quiròpters crien en aquestes coves, que són també un refugi clau per a les migracions del ratpenat de cova. (..) El ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii) i el ratpenat de musell llarg (Myotis myotis) són les dues espècies més abundants a les mines segons els estudis duts a terme, que han permès observar un total de catorze espècies de ratpenats de tres famílies diferents de quiròpters." http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2015/03/055.html

* "Can Palomeres és una zona de Malgrat de Mar, comarca del Maresme, que deu el seu nom a una masia del segle XIII , en l'actualitat completament en ruïnes. Al segle XIX i part del XX va ser un nucli miner en el qual es va extreure principalment ferro. D'aquelles mines d'extracció han quedat restes en interessants galeries -uns 5 km dels quals alguns trams aconsegueixen els 400 m de profunditat- que habitualment són visitades per espeleòlegs . En l'actualitat tenen un valor afegit ja que s'han convertit en la llar d'una interessant colònia de ratpenats . Les "Mines de Can Palomeres " són un lloc fascinant des del punt de vista geològic i biològic."
Waypoint

Cami de Can Palomeres

Cami de can palomeres
Waypoint

Coll (pal indicador). Seguim corriol

Coll . corriol
Mijn

Bocamina Mina 1 (68m)

Bocamina
Mijn

Bocamina Mina 2 (71m)

Bocamina2
Mijn

Masia Can Palomeres i Mina 3 'L'Angelita' (73m)

Masia can palomeres bocamina
Mijn

Mina Gran de Can Palomeres (3.080m de recorregut i 80m de desnivell)

Mina Gran

3 opmerkingen

 • Foto van gorka's

  gorka's 21 jan. 2019

  Ik heb deze route gevolgd  geverifieerd  Bekijk in detail

  Molt txula aquesta cova-mina. Té racons molt macos. Surt una activitat molt complerta i relaxada.
  gràcies per compartir!

 • Foto van Sandra ole

  Sandra ole 22 jan. 2019

  Hola gorka's. Me n'alegro que hagis gaudit endinsan-te a les entranyes de la terra, bo i palpant un reducte ja abandonat del que va ser part important de la història de Malgrat de Mar, la mineria. És un plaer compartir

 • estrellabroquetas 27 sep. 2020

  Hola Sandra!! Segueixo moltes coves i avencs que pujes al wikiloc. Moltes gràcies perquè sempre fas una explicació perfecte i totes sont molt interessants!!! Per fer la cova palomeres on s'ha de demanar permís? Gràcies