Tijd  één uur 13 minuten

Coördinaten 187

Geüpload 25 juni 2016

Uitgevoerd juni 2016

 • Score

   
 • Informatie

   
 • Gemakkelijk te volgen

   
 • Omgeving

   
-
-
819 m
460 m
0
0,5
1,0
1,98 km

797 maal bekeken, 23 maal gedownload

nabij Collbató, Catalunya (España)

Pou de Costa Dreta, avenc (-103m), pujant per la Drecera dels Graus, Collbató.

Pujant des de Collbató fins el Camí Vell, i al final del Serrat dels Penitents, es troba aquest avenc, caracteritzat per la seva llarga i directa vertical, al fons de la qual, encara es veu la llum del sol. També vam baixar uns metres per la Via Transversal, fins al pèndul.

CORDES: 1x100+ 1x50. 21 mosquetons + Spits (tot spits menys 6 parabolts: 3 mosquetons parabolts capçelera + 1 parabolt en 1 fraccionament + 2 parabolts en el passamà penúltima vertical).

ACCÉS (Track només d'anada): Sortim de Collbató ben remullats a la font de la Plaça del Carrer Pins, preparats per afrontar la "fresca" pujada a ple sol estival.

Des del final del Carrer Drecera, un cop passat el dipòsit on es parctica escalada o tècniques de ràpel, s'inicia un camí de sorra en constant pujada. Prendrem el sender de l'esquerra, amb marques blanques i de GR (vermell/blanc), conegut com la DRECERA DELS GRAUS. També podríem pujar per la Drecera de Fra Garí, però anem massa carregats amb les saques d'espeleo, donat que avui només som tres.

Arribem a la TACA BLANCA, on s'enllaça amb el Camí Vell de Collbató.

En quant veiem l'Avenc Petit de Costa Dreta o POU DE SANT JOAN, en el marge esquerra, allà està la desviació que hem d'agafar tot seguit.

Ara avançarem per un caminet que segons l'epoca de l'any està més o menys embardissat. Hi ha fites de pedra. El camí puja-planeja-puja-planeja-baixa i per últim arriba a un "repetxó" ben dret, directe a l'esquerda on es troba el Pou de Costa Dreta, sota la SERRA DEL PENITENT.

Ja solament queda instal.lar les cordes per iniciar el descens....

******************************

POU DE COSTA DRETA: Important cavitat montserratina de 148 m. de desnivell i 250 metres de recorregut a Collbató, en conglomerats. El desnivell negatiu és de -103m.
Descripció: "Boca allargada amb un llavi superior aixecat 14 metres per damunt de l'inferior.
La Via Directa consta d'un únic pou de 103 metres de fondària i de secció allargada. El primer tram és una vertical directa de 35-40 metres (segons on s'instal·li), per seguir per una successió de verticals escalonades i separades per petits replans estables. Al fons del pou, una curta rampa de pedres enllaça amb una diàclasi perpendicular terminal.
De nou a l'exterior i per accedir a la Via Transversal, cal instal·lar a l'extrem SE de la boca a fi d'accedir a un petit replà a – 5 metres, que no és més que un pont de roca i concreció que divideix el pou. Passant per sobre d'aquest, es davalla per l'altre cantó una vertical d'uns 30 metres que acaba en un replà, sense arribar a ell cal fer un pèndol que porta a un altre replà uns metres pel damunt. Aquí s'inicia un pou de 23 metres que acaba en una sala concrecionada i amb grans blocs (Sala dels Blocs), on s'observa una finestra que comunica amb el pou principal.
A la Sala dels Blocs s'obren dos pous. Un d'ells finalitza davant un pas estret per on es veu una vertical de notòria fondària i que cal suposar enllaça amb la diàclasi que puja des del fons. Per l'altre es baixen 9 metres i s'arriba a una planta on s'obre l'estreta boca d'un darrer pou, de 22 metres. Una alta i estreta finestra comunica aquest pou amb el pou principal de la Via Directa.
La Via Gràcia s'inicia just al sostre que es forma sota el llavi superior de la boca (cal realitzar escalada per accedir-hi). Consisteix en una galeria en rampa, amb fort pendent, que supera un desnivell de 31 metres. Al principi és estreta i cal arrossegar-se, després s'eixampla sensiblement observant-se a mà dreta una colada que entapissa la paret; a la cota superior s'observen arrels d'arbres, per la qual cosa aquest punt no pot estar gaire lluny de la superfície topogràfica.
La Via Directa és un pou amb evidents formes d'erosió i on les formes clàstiques i litogèniques són gairebé inexistents. Per contra, la Via Transversal presenta una morfologia molt més evolucionada, on les colades i els processos clàstics emmascaren tot sovint les formes erosives primitives. Es troba clarament estructurada en una diàclasi de la família principal de fracturació de la muntanya i està disposada transversalment al pou principal, ajuntant-se ambdues vies en forma de “T” i amb diferents punts de comunicació. La Via Gràcia segueix una direcció paral·lela a la Via Transversal."

Història: "Coneguda des de temps immemorials. Molt possiblement és la mateixa cavitat que Maureta i Thos (1881) citen (entre d'altres) al paratge de Pinsverts, seguint la referència d'un antic mapa de la muntanya de Montserrat. La primera exploració va ser portada a terme el 13 d'agost del 1908 per M. Faura, el pare Marcet, JM. Có de Triola, J. Llongueres i M. Esteban, tot acompanyant el cèlebre naturalista francès Jacques Maheu i senyora, que ja havien participat també a l'exploració dels Pouetons de les Agulles poques setmanes abans. Van aixecar una topografia tot atorgant-li una fondària de 120 metres. No tenim constància de cap més exploració fins el març del 1952 en que la visiten membres del GES – CMB. Al llarg dels anys, les noves generacions d'espeleòlegs catalans van visitant-la regularment, però sense gaire assiduïtat. El 1970 membres de la SIE – CE Àliga publiquen una nova topografia del pou principal tot atorgant-li 104 metres de fondària. El 29 de març del 1979 l'Enric Lucas i en Ferran Cardona, membres del GGG (després EC Gràcia) van efectuar una escalada fins al sostre del llavi superior de la boca, tot descobrint la Via Gràcia, augmentant així el desnivell total de la cavitat. Pocs dies després, aixequen una nova topografia de tota la cavitat, localitzant i explorant la Via Transversal."
fountain

COLLBATÓ. Font. Plaça C. Pins (raja)

Font. Plaça Collbato. Raja
panoramisch

Inici sender des del. C. Drecera

Waypoint

Drecera dels Graus

Drecera graus
Waypoint

Esquerra: Marques del GR i marques blanques

Esq. Marca blanca
Waypoint

La Taca blanca. Enllaç Cami Vell de Collbató

La Taca blanca. Enllac cami vell collbato
Waypoint

Enllaç Fra Gari

Enllaç Fra Gari
Grot

Avenc petit de costa dreta i desviacio

Avenc petit de costa drera i desviacio
Waypoint

Serra del penitent

Bsixada? Serra del penitent
Waypoint

Repetxon

Repetxon
Grot

Pou de Costa Dreta (avenc)

Pou de Costa Dreta (avenc)

1 reactie

 • Foto van Estherllagos

  Estherllagos 28-apr-2019

  Perfecta descripción
  Ojalá todos pusiéramos el material utilizado