Tijd  3 uur 44 minuten

Coördinaten 555

Geüpload 19 november 2019

Uitgevoerd november 2019

-
-
343 m
181 m
0
1,1
2,2
4,43 km

47 maal bekeken, 2 maal gedownload

nabij Santa Eulàlia de Ronçana, Catalunya (España)

Una sortida diferent en temps de tardor, amb caminada per agafar gana , explicació introductòria del programa, informació de les propietats de les plantes i els seus usos culinaris, terapeutics i cosmetics. Recolecció de productes de l'horta per elaborar el dinar, taller per cuinar-los . Dinar i degustació dels productes recolectats i cuinats a modus Penya Gastronòmica entre grups d'amics. Finalment possibilitat d'adquisició de productes a l'agro-botiga.

Parc de les Olors és una franquícia social creada per:
Oferir una estratègia innovadora al camp per a millorar les condicions del patrimoni rural i especialment de la gent que s’hi ha de guanyar la vida.
Fomentar el desenvolupament del sector de cultiu i elaboració de productes derivats de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals, des de les petites iniciatives de cultiu que suposa cada Parc. Tot organitzant la producció, l’especialització i sobretot la col•laboració entre els productors i una relació directa amb els consumidors.

Ajudar a recuperar la cultura etnobotànica de manera senzilla i mitjançant experiències d’aprenentatge sensorials, emocionals, però també riguroses i pràctiques.
Crear nous productes artesans, de qualitat i amb una forta càrrega d’innovació per a fer-los arribar directament als consumidors mitjançant la xarxa dels propis parcs i dels establiments col·laboradors.

Què fem
1- Cultiu ecològic i programat, d’una gran diversitat d’espècies de PAM. Amb especial incidència en la valorització d’espècies mediterrànies gairebé oblidades.
2- Processat de planta i elaboració de productes de tot tipus que suposin l’aplicació de les PAM i de la flora útil de les nostres terres. Aquests productes es fan com a resultat de la col·laboració amb la indústria del país. Cas per exemple de la cosmètica, dels licors, de la cervesa, etc,
3- Venda de proximitat dels nostres productes a l’agrobotiga de cada parc i als centres col·laboradors de la Xarxa., així com a la botiga online. En principi es preveu que arribem a tenir un Parc de les Olors a cada comarca. I és feina de cada parc fer la comercialització dels nostres productes als establiments de la seva comarca.
4- Activitats de divulgació i promoció de les PAM, així com events culturals, formació etc.

En el model de negoci previst de Parc de les Olors el model contempla que cadascuna d’aquestes quatre línies de negoci han de tenir un pes equilibrat, aproximadament d’un 25% dels ingressos.

El punt fort i d’identitat de la Xarxa Parc de les Olors és basa en la força de la col·laboració. Entre els propis parcs, de manera que la suma de molts petits productors representa un volum considerable de producció que s’organitza, es gestiona i es comercialitza també de manera col·laborativa.

Oferir una estratègia innovadora al camp per a millorar les condicions del patrimoni rural i especialment de la gent que s’hi ha de guanyar la vida.
Proposem un model de desenvolupament rural sostenible. Espais rurals marginals, però situats en indrets accessibles d’interès paisatgístic, poden trobar en la creació d’un Parc de les Olors una manera de valoritzar-los amb una inversió assequible i una intervenció mínima.


El cultiu que es fa a cada Parc respon als criteris de l’agricultura ecològica.

Cada entorn, cada emprenedor/a i cada instal-lació tenen característiques pròpies que enriqueixen en tots els sentits el conjunt de la Xarxa.

Es tracta de conservar el concepte, el sistema d’organització i el rigor que aporta la marca, però, a la vegada, tant en el disseny de cada Parc com en el seu programa d’activitats i productes, s’hi preveuen les adaptacions necessàries relacionades amb el propi entorn: el paisatge i el clima específics, l’espai disponible, la localització, el model de gestió i el mercat.

Els responsables de cada Parc de les Olors són emprenedors/res, coordinats
i assessorats per l’empresa creadora, que actua com a eix central d’una estructura empresarial en xarxa, col-laborativa i organitzada com a franquícia social.

CLARET, situat enmig de Catalunya, per ser exactes a 6km del centre geogràfic situat a Pinós. El fa un lloc ideal per al conreu de les plantes aromatiques i medicinals. També anomenat Claret dels pagesos ja indica que des de l’antic el poble ha viscut de la pagesia, actualment amb nomes 5 habitans pero amb el seu maxim explendor amb el restaurant i la casa rural Can Solé Xic i Cal Miramunt en ple funcionament, abans havia arribat a tenir 200 habitans. Encara conserva tot l’esperit d’abans viu, es conserven totes les eres de cada casa del poble on abans si pasaven hores i hores, el poble aixecat sobre codineres que ja servien de fonaments de les cases i amb pedra de la zona te un encant especial que no es pot descriure amb paraules, nomes es pot viure en directe. Et convido a descubrir el món de les plantes aromatiques i medicinals amb la historia d’un poblet que de ven segur us deixara amb un pam de nas.
L’establiment de ponts i oportunitats directes entre productors i consumidors es reforça perquè cada Parc de les Olors és un jardí visitable, on es poden fer visites guiades, tallers, cursos etc. Així mateix, es poden comprar els productes de la marca a la pròpia agrobotiga de cada parc. Contemplem fer efectiva la col-laboració entre la indústria i els productors mitjançant l’aplicació de programes de responsabilitat social i ambiental. Entenem que la millor estratègia per fer créixer el sector econòmic vinculat a la producció i processat de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries de cultiu ecològic a Catalunya és aplegant esforços.

Si ho aconseguim, tots hi sortirem guanyant.

Xarxa Parc de les Olors.
Waypoint

Carretera de Santa Eulàlia

Waypoint

Església de Sta Eulàlia

Waypoint

Parc de les Olors

Commentaar