Tijd  één uur 38 minuten

Coördinaten 284

Geüpload 3 mei 2014

Uitgevoerd april 2014

-
-
1.385 m
1.083 m
0
1,2
2,3
4,62 km

3084 maal bekeken, 39 maal gedownload

nabij Estamariu, Catalunya (España)

Camí per anar d'Estamariu a Bescaran evitant la carretera.
Podem iniciar la ruta en l'esglèsia romànica de Sant Vicenç d'Estamariu i acabar-la admirant el campanar romànic de Sant Martí de Bescaran.
La ruta té una forta pendent inicial, fins que guanya alçada; després anirà ascendint o planejant suaument.
Estem a cara sud i, per tant, caldrà tenir en compte que tindrem força sol. Sols hi ha un petit tram ombrejat pel bosc.
Trobarem belles vistes sobre les dues poblacions, el pla de la Seu d'Urgell, el bosc de la Malesa i les muntanyes de Bescaran.
Des del maig del 2014 la major part del camí (des del punt "Cal Teixidó fins el punt "riu de Bescaran" està senyalitzat dins d'una de les rutes "Perseguits i salvats" (http://www.perseguitsisalvats.cat/), amb senyals de direcció (veure foto adjacent), fites de fusta amb empremta de peu (veure per exemple a "creuament Cortal Nou" i a "sortida carretera") i marques grogues sovint sobre fons verd (veure foto a punt "Cal Teixidó").
Waypoint

CAL TEIXIDÓ

Un cop hem passat per sota el petit pont (que suporta conducció d'aigua) veurem el senyal de direcció (veure foto)de la ruta "Perseguits i salvats" i prendrem de seguida un camí ample, que ascendeix entre les edificacions de Cal Teixidó nou (a la dreta) i una barana (a l'esquerra). El camí, encimentat mentre som al costat de la casa, de seguida es torna pista de terra i ben aviat corriol de forta pendent (en els primers trams podem observar empedrat). Uns senyals de color groc (sovint sobre fons verd) ens aniran acompanyant.
fountain

COM

Quan ja descendim suaument cap a Bescaran, trobem un com buit on seguim observant les marques grogues sobre verd que ens acompanyen
Kruispunt

CREUAMENT 1

En plena pendent d'ascensió, trobem altres corriols. En cas de dubte, mai girem a l'esquerra i guiant-nos pels senyals grocs (sobre fons verd).
Kruispunt

CREUAMENT 2

Ascendim en forta pendent. Hem anat trobant altres corriols. En cas de dubte, mai cap a l'esquerra i guiant-nos per les marques grogues (sobre verd). Si mirem enrere, veiem ja més avall, Estamariu i Alàs al fons.
Kruispunt

CREUAMENT CORTAL NOU

Una mica més amunt creuem una altra pista. Aquesta porta (esquerra) cap al Cortal Nou. Els senyals de fusta i de color groc ens ajuden a seguir el nostre camí. A la dreta sempre tenim, majestuós, el Cadí.
Kruispunt

CREUAMENT CORTAL OSTI

Creuem una pista que ens portaria (a l'esquerra) al cortal de Ca l'Osti. Hi trobem una fita de fusta. Seguim pujant pel corriol. Si mirem enrere descobrirem una bona vista d'Alàs.
Waypoint

DIPÒSIT AIGUA

Passem pel costat del dipòsit d'aigua d'Estamariu. Si mirem enrere, tenim bona vista del poble. En poca estona hem guanyat força alçada, però seguirem ascendint de forma ràpida.
fountain

EL COM

Seguint per la carretera que voreja la part inferior del poble de Bescaran, trobarem una font i un com amb motius de ferro forjat. Si ens volem endinsar al poble (hi podem trobar llocs per menjar) aprofitem per veure els seus carrerons costeruts, la plaça de l'esglèsia i la seva font, també amb motius de ferro forjat, dedicats a les dones que anaven a buscar aigua. Si sortim per la part més alta del poble, veurem, als afores, un colomar (similar al de l'inici de la ruta a Estamariu, però més ben conservat).
boom

FI BOSC

S'ha acabat el bosquet i la bona ombra. Per contra, ja no ascendirem més i el camí quasi planeja fins a Bescaran.
boom

INICI BOSC

Si fa sol agrairem entrar en aquest agradable bosc de pins i boixos. El camí ja ha aturat el seu ascens més pronunciat i a partir d'ara farem petits canvis d'altitud.
panoramisch

VISTA ROC XIC, MALESA I ESTAMARIU

Aquest punt ofereix bones vistes de les muntanyes de Bescaran, incloent el Roc Xic, així com de la muntanya del Tossal i el bosc de la Malesa. També tenim bona vista sobre Estamariu, Alàs i Torres d'Alàs. Des d'aquest punt, el camí modera la pendent d'ascens
Kruispunt

INICI PISTA

El camí pel que venim des d'Estamariu desemboca en una pista que, a la dreta, ens portarà en descens suau fins a la carretera. Des d'aquest punt veiem ja Bescaran a tocar.
Brug

RIU BESCARAN

El rètol ens indica, a l'inici del pont, que som a Bescaran. Travessem el pont sobre el riu de Bescaran per arribar fins el nostre destí final.
Sacred architecture

SANT VICENÇ

Iniciem la ruta a l'esglèsia romànica de Sant Vicenç d'Estamariu. Per visitar-la (i admirar les seves pintures) cal demanar les claus a Cal Subei (al centre del poble). Si ens fixem, a l'altra costat de la carretera (que porta a Bescaran) veiem les restes d'un colomar. Nosaltres fem un petit tram de carretera, descendent, en direcció a la Seu d'Urgell. A l'alçada d'una font, prenem la pista, a la dreta, que passa per sota d'una conducció d'aigua.
Kruispunt

SORTIDA A CARRETERA

La pista acaba sortint a la carretera que uneix Estamariu amb Bescaran (de tornada, si no volem seguir el mateix camí, ho podríem fer per la mateixa carretera, poc transitada). Seguim a l'esquerra, per la carretera, planera, en direcció Bescaran.
Sacred architecture

VISTA CAMPANAR SANT MARTÍ

Seguint per la mateixa carretera arribem al nostre destí final: el campanar romànic de Sant Martí de Bescaran. Uns metres més amunt una llaçada de la carretera permet veure'l des de dalt.
panoramisch

VISTA BESCARAN

Al nostre davant anem veient Bescaran rodejat de muntanyes.

Commentaar