Tijd  5 uur 33 minuten

Coördinaten 926

Geüpload 27 september 2015

Uitgevoerd september 2015

 • Score

   
 • Informatie

   
 • Gemakkelijk te volgen

   
 • Omgeving

   
-
-
1.689 m
966 m
0
2,6
5,3
10,54 km

2832 maal bekeken, 142 maal gedownload

nabij Estamariu, Catalunya (España)

Camí de certa exigència (pel desnivell), que es pot completar en una matinal (cal comptar unes 5 hores) i ens permet pujar al bonic mirador del Roc Beneïdor (vistes del Cadí, Pirineu a l'entorn d'Andorra, del pla de l'Urgellet i de la Cerdanya), tot passant pels dos ponts sobre el riu de Bescaran, l'antiga pedrera i el bell bosc de la Malesa.
Podríem dir que és el recorregut prínceps del terme municipal d'Estamariu: ens permet gaudir del seu paisatge i de la seva monumentalitat: sortim de l'esglèsia romànica de Sant Vicenç, gaudim del colomar, travessem els dos ponts i ens acostem a les runes del monestir de Sant Andreu de la Quera i del dolmen de la Cabana del Moro.
Tot plegat per la vessant més obaga (nord) de la muntanya del Tossal, la "pelada": el Roc Beneïdor.
Bona part del camí compta amb senyals verticals en els creuaments des de l'agost del 2016.
La ruta aporta alguna variant a altres ja publicades recentment per a pujar al Roc Benïdor des d'Estamariu, com per exemple:
http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10911843
http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8779363
http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9743694
Kruispunt

Inici corriol a l'Espinalt

Just després d'una gran roca a l'esquerra del camí, s'inicia el corriol que, en fort pendent, ens portarà fins a l'Espinalt. Si arribem a travessar un petit torrent és senyal que ens hem equivocat i caldria tornar uns metres enrere. Just abans d'entrar al camp de l'Espinalt caldrà travessar el rec de Torres d'Alàs. Ja a l'Espinalt ens cal buscar l'inici de la seva pista a la zona mitja dreta del camp.
Kruispunt

Fi pista Espinalt

Arribem a la pista que puja des de Torres d'Alàs fins a Sorri. Caldrà seguir-la (a l'esquerra, amunt, en direcció a Sorri) fins la seva propera llaçada. En aquest trejecte podem observar les restes d'un parell d'antics cortals o bordes.
Kruispunt

Inici pista Espinalt

Cal trobar la pista aproximadament en la part central del camp, a la seva vora oest. La pista ens portarà, en ascens suau, fins a la pista de Torres d'Alàs a Sorri. Tindrem boniques vistes d'Estamariu.
Kruispunt

Inici corriol a Sant Andreu de la Quera

A la primera llaçada que farà la pista de Torres, trobem un indicador vertical que ens marca l'inici del corriol que mena fins al monestir de Sant Andreu de la Quera (haurieu de comptar una hora per arribar-hi i una altra per tornar) i cap al Roc Beneïdor (per la pedrera). En aquest punt tenim bona vista sobre l'Urgellet (amb Alàs i la Seu d'Urgell), cap Estamariu i cap a Torres d'Alàs i Banat. Prenem el camí, però, a pocs metres (senyal vertical), ens enfilem a l'esquerra cap a cap a la pedrera i el Roc Beneïdor (planejant aniríem a Sant Andreu de la Quera). Poc més amunt, a tocar del corriol, distingirem (a la nostra esquerra), encara, una altra llaçada de la pista de Torres d'Alàs a Sorri.
Kruispunt

Creuament amb corriol pedrera

En aquest punt el nostre camí gira pràcticament 90º a l'esquerra, per deixar, endavant, el corriol que ens portaria en direcció a la part de baix de la pedrera.
Kruispunt

Creuament amb pista pedrera

Travessem la pista que portava des de la de Torres-Sorri fins a la pedrera. La podríem usar per arribar-hi, però també ho podem fer una mica més endavant. De seguida comencem a trobar restes de blocs de pedra.
Kruispunt

Creuament amb corriol

Anem fent el descens. Arribem a un punt en que un petit corriol sembla endinsar-se al bosc. A partir d'aquest punt nosaltres seguim per fora del bosc, paral·lels al seu límit (corriol poc visible)
Kruispunt

Creuament amb pista Sorri

Just quan el nostre corriol de descens es fa una mica més definit i no li queda més remei que endinsar-se en el bosc (el tenim davant), ens trobem amb una pista poc fressada (a la dreta va a Sorri). La seguim cap a l'esquerra, planera pocs metres i, de seguida ens endinsem en un camí de ràpid descens, que pel mig de l'obac bosc de la Malesa, aprofita un arrossegador de fusta per arribar fins la pista de Torres d'Alàs a Sorri.
Kruispunt

Inici arrosegador de fusta

En aquest punt la pista que hem seguit pocs metres es fa perdedora i trobem a la dreta un camí de descens ràpid (aprofitant l'arrossegador de fusta) per dins de l'obac bosc de la Malesa fins a la pista de Torres d'Alàs a Sorri.
Kruispunt

Inici pista a la Pera

L'arrossegador de fusta acaba sortint a la pista que uneix Torres d'Alàs (ens queda a l'esquerra) amb el dolmen de la Cabana del Moro i Sorri (cap a la dreta). Davant mateix del punt on sortim, travessant la pista, s'inicia, a la dreta, una nova pista (menys fressada i més ombrívola) que, ara planejant, ens portarà cap a l'antic viver de pins de la Pera. Si estem fent el camí a l'inrevés hem d'estar atents a les fites de pedra que senyalen l'inici de l'arrossegador de fusta i al senyal vertical (agost 2016, veure foto) Entrarem a l'antic viver de la Pera, girant a l'esquerra, per la seva part més alta, on hi ha una tanca i tot seguit trobarem l'antiga bassa.
Waypoint

Fi bosc

En aquest punt, mantenim l'ascens però fora de la massa del bosc. No el tornarem a travessar fins més amunt, en un petit pla, on és ple de molsa, poc abans de sortir a la zona més pelada, ja propera al cim. Travessat aquest darrer tram de bosc humit, ja dins la zona sense arbres, sols cal enfilar cap al cim, sense corriol gaire marcat.
Waypoint

Inici bosc

El camí es va enfilant, amb bona pendent. I ja quasi no ho deixa de fer mai fins al cim. Abans d'entrar en el bosc si mirem darrera nostre podem distingir Vilanova de Banat. En alguna clariana, més endavant, també tindrem vistes sobre Alàs i La Seu (encara que a les fotos adjuntes els núvols no ho permeten distingir amb claredat).
Mijn

Pedrera

Aviat distingirem (i val la pena acostar-s'hi) l'antiga pedrera. El marc és incomparable. Quan reprenem el nostre corriol, passem just per sobre la pedrera, amb una bona visió de la mateixa.
piek

Roc Beneïdor

Les fites ens indiquen que som al cim. Merescut descans per admirar el paisatge: - Davant nostre a l'esquerra i al fons de la vall del Segre, la Cerdanya. Podem distingir Aristot, Bar i Arsèguel. - Davant mateix l'imponent Cadí. - A la dreta l'Urgellet, amb la Seu d'Urgell - Darrera nostre vista cap a la zona dels Cortals Nous d'estamariu i el Roc Xic (damunt de Sorri). Hem arribat al cim pel marge més a l'oest de la zona sense bosc. Ara ens toca fer el descens per la zona més a l'est: anem a buscar el proper punt del recorregut ben bé arran del bosc
Rom

Runes del Cortal del Tossal

El corriol, que ara planeja, passa per sota de les runes de l'antic cortal. La seva visió ens indica que falta poc per arribar a la pedrera.
Rom

Bassa de la Pera

Un senyal vertical ens ajudarà a trobar-la i entrar-hi. Aquesta antiga bassa servia de reserva d'aigua pel viver de pins de la Pera. A partir d'aquest punt podeu trobar una descripció més detallada del descens pel bosc de la Malesa en la ruta: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6642868, marcat amb senyals de pintura blanca i senyals verticals com el de la fotografia
Rom

Caseta de la Pera

L'antic refugi pel guarda del viver de la Pera, desgraciadament ja sense teulada. A partir d'aquest punt (i fins Estamariu) us podeu guiar per marques blanques pintades, a més dels senyals verticals de fusta. El camí, ample, passa pel costat de la tanca i planeja descrivint un angle quasi recte abans d'arribar al corriol pel que baixarem.
Kruispunt

Creuament Espinalt-Malesa

En aquest punt trobarem un indicador vertical que ens senyala el camí de retorn fins a Estamariu, girant a la dreta. A l'esquerre ens quedarà el camí que ens portaria fins a l'Espinalt i el Tossal.
Kruispunt

Inici corriol a Estamariu per la Malesa

El camí ha estat ample fins aquest punt en que l'hem de deixar i prendre el corriol que surt a l'esquerra. Un senyal vertical de fusta ens indica l'inici del corriol. Les marques de pintura blanca ens seran útils per seguir-lo. Durant el primer tram de descens seguirem a la vora de les fites de límit de bosc comunal (MP de "muntanya pública"). Després d'unes llaçades, el corriol enfila, recte i en descens moderat, en direcció al torrent de Coll de Jou. En aquest darrer tram podem gaudir de vistes sobre Estamariu.
Brug

Pont del Molí

Arribem al riu de Bescaran, que travessem pel pont del Molí. Adjacents tenim les runes de l'antic molí. Un cop a l'altra banda del camí cal estar atents per trobar, de seguida, el corriol que ens porta al camp de l'Espinalt: una gran roca a l'esquerra del camí l'amaga, poc abans d'arribar al torrent.
Sacred architecture

Esglèsia de Sant Vicenç d'Estamariu

Sortim des de l'esglèsia romànica de Sant Vicenç d'Estamariu. Per visitar-la, i admirar les seves belles pintures, podeu trucar als telèfons que trobareu a la porta del cementiri. El nostre camí surt pràcticament de davant l'esglèsia, passant per sota de cal Torre i just poc per sobre de l'antic colomar (que ens quedarà a la dreta del camí). Per a més informació sobre l'esglèsia: http://www.cataloniasacra.cat/llocs/esglesia-de-sant-vicenc-d-estamariu/198/l_ca
Rivier

Creuament amb torrent Coll de Jou

Arribem de nou (l'hem travessat en entrar al viver de la Pera) al torrent de coll de Jou. El travessem per prendre de seguida un corriol, a la dreta, que ens menarà en ràpid descens per la part més frondosa del bosc de la Malesa.
Waypoint

Gir brusc del camí

En aquest punt el camí gira de cop a la dreta (sembla que tornem enrere) i a pocs metres ho torna a fer a l'esquerra, per a recuperar la direcció que portàvem (sempre paral·lels i una mica aixecats respecte del torrent de Coll de Jou). Senyals blancs ens ajuden a no perdre el camí. Poc després trobarem una petita bauma (veure foto adjunta).
Brug

Pont de dalt

Travessem el riu de Bescaran pel pont de dalt, també anomenat pont del pont o pont de l'Hosti. En travessar-lo distingim el senyal vertical que ens indica cap Estamariu (corriol a l'esquerra). Arribarem a Estamariu (mitja hora de pujada des d'aquí) pel camí que surt de sobre de cal Torre, que està ben indicat amb un senyal vertical (veure foto) El pont està catalogat pels serveis del patrimoni català com a pont de l'Hoste (probablement és un error i fa referència a ca l'Hosti): http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/FitxaGeneral?index=2&consulta=MSUxK0VzdGFtYXJpdSUyKy0xJQ%3D%3D&codi=39799
Brug

Pontet sobre rec de Torres d'Alàs

S'acaba la part més frondosa del camí. Arribem al rec de Torres d'Alàs, que travessem per un petit pontet. Just abans de travessar-lo, a la dreta, ens queda el camí cap a Bescaran. Després de travessar el pontet, el nostre camí segueix a l'esquerra, de moment quasi planejant, per sota el rec. El senyal vertical i les marques blanques de pintura ens acompanyen.

3 commentaren

 • APM Albert 28-aug-2016

  Detall del senyal vertical que ens indica, en el pont de dalt, el camí cap Estamariu (marques blanques) https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/estamariu-roc-beneidor-pels-dos-ponts-10920351#wp-10920375/photo-9039787

 • Foto van mafias2

  mafias2 12-apr-2017

  Ik heb deze route gevolgd  Bekijk in detail

  Ruta molt maca amb unes vistes impresionants.

  https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=17120136

 • Foto van Οδυσσέας Παπανδρέου

  Οδυσσέας Παπανδρέου 15-okt-2018

  Ik heb deze route gevolgd  geverifieerd  Bekijk in detail

  Al principi, fins al primer pont, una mica perdedor. Estava molt tancat el corriol per la vegetació. Però bé la ruta, llàstima del Cadí emboirat.