Coördinaten 16488

Geüpload 15 april 2014

Uitgevoerd maart 2014

 • Score

   
 • Informatie

   
 • Gemakkelijk te volgen

   
 • Omgeving

   
-
-
1.268 m
287 m
0
31
61
122,43 km

3782 maal bekeken, 177 maal gedownload

nabij Paüls, Catalunya (España)

Ruta d'Estels del Sud feta en 5 dies.

Per algun error en penjar la ruta aquesta comença a Paüls encara que en realitat nosaltres vam començar a Fredes

En cas de començar a qualsevol lloc que no siga Fredes no farà falta passar per aquesta població. La ruta passa pel Refugi de Font Ferrera i així ens estalvien uns 7 km que en el nostre cas vàrem fer tant el primer com l'ultim dia. Així la ruta seria uns 14 km més curta.
Totes les etapes estan al voltant dels 20 ó 22 km i els 1000 de desnivell positiu. En cas de començar a Fredes tant a la primera com a l'ultima se li han d'afegir 7 km mes. Les nostres etapes varen ser:

Fredes-Refugi de Caro. 27 Km
Refugi de Caro-Paüls. 23´3 Km
Paüls-Arnes. 22´1 Km
Arnes-Beseit. 23´5 Km
Beseit-Fredes. 28 KmDIA 1 Fredes-Refugi de Caro.
Sortim de Fredes seguint el Gr -7 i en el primer desviament a la dreta ens dirigim cap al Mas del Peraire deixant aquí el GR. A la tornada apareixerem de nou pel GR-7 que ara deixem. Quan arribem a una pista el Mas del Peraire ens queda uns metres cap a la dreta i valdrà la pena treure el cap per les vistes. Seguim la pista en pujada a l'esquerra, passarem una bassa. Atents a alguns desviaments. Un cop a dalt iniciem el descens per una senda fins a arribar al Refugi de Font Ferrera. Tornem a seguir les marques del GR- 7 i les estrelles blaves d'Estels del Sud primer per pista i després per senda. Arribarem al Refugi del Mas del Frare, on encara que no està en molt bones condicions podrem refugiar-nos o fins i tot passar una nit. Més endavant arribarem a Casetes Velles on tornem a trobar una pista que seguirem en descens durant un temps amb unes vistes espectaculars. En un revolt molt pronunciat a la dreta abandonarem la pista i seguirem una senda que aviat ens conduirà a la Cova del Vidre. Seguirem una senda molt bonica però d'avanç lent amb boniques vistes sobre la mar, el Delta de l'Ebre i les empinades vessant per les quals caminem. Atents a un desviament a l'esquerra que és fàcil passar-se. Després de passar el Coll de Pallers iniciem un descens que ens porta a una pista asfaltada i per ella al Refugi de Caro. Cuideu, quedeu-vos al Nou refugi que és res més passar el restaurant a la dreta l'altre és tancat.

DIA 2 Refugi de Caro- Paüls
Eixim del nou Refugi de Caro i agafem la senda a l'antic Refugi de Caro. Que ens portara a una pista, la qual deixarem per un desviament a l'esquerra que-ens conduirà a una àrea més despoblada de vegetació. Passarem el Coll dels Llinars, el d'en Caubet i el de Carabasses amb espectaculars vistes cap a Alfara de Carles, la costa, el Delta de l'Ebre, el Caro... Continuarem fins al Refugi de les Clotes que és obert i es troba en bones condicions i ens servira d'aixopluc en cas de necessitat i on es podria fer nit. Caminem per una zona amb barrancs impressionants i de vegades vistes cap a la mar. Tornarem a entrar a una zona més boscosa i anirem passant múltiples colls: Coll L'Enrajolada, Jingolers, Pujol i Coll del Camp fins a arribar al Mas de Castillo. Aquí no seguirem per la pista. Buscarem les marques del GR. que comencen la baixada Quasi directa fins poc abans de l'Àrea Recreativa de Sant Roc Des d'on ja per pista asfaltada arribarem a Paüls.

Dia 3 Paüls-Arnes.
Eixim de Paüls en direcció al cementeri. Allí agafem una pista que passa per la dreta d'aquest. Comencem a guanyar altura, al principi a poc a poc i quan la pista es fa senda de manera més forta fins que arribem al Coll de la Gilaberta. Al poc de temps comencem a tindre unes vistes precioses. Destacant les Roques de Benet, la vista de les quals ens acompanyara quasi tota la jornada. Iniciarem un descens fins al Mas de Fandos. Aquí nosaltres optàrem per anar pel Barranc dels Estrets que ens endinsa en una barrancada estreta i amb parets de pedra que ens obliga a anar saltant i trobant el camí entre basals d'aigua i pedres arrodonides pel pas de l'aigua. Per a sortir trobarem un pas equipat amb cadenes. No es difícil encara que si no es té una mica d'habilitat i agilitat es millor evitar aquest barranc. Per a fer-ho al Mas de Fandos trobarem un pal informatiu que ens indicara un pas alternatiu que també ens servira en cas de pluges. Començarem de nou una pujada fins a arribar a una pista i de seguida al Coll de la Terra just a sota de Les Roques de Benet amb unes parets impressionants a sobre nostre. Per aquesta pista baixarem fins a trobar una carretereta d'asfalt que seguirem + - 1 km fins al Coll de la Valera on trobarem una senda a la dreta que passant pel Mas de Lliberós ens portara fins al Riu dels Estrets. Aquí caminarem per una senda còmoda construïda sobre una conducció d'aigua. A sobre nostre Parets de pedra i voltors que entren i ixen dels forats de la paret. Trobarem quantitat de llocs on, de tenir temps, ens podrem donar un bany o almenys refrescar nos. Finalment abocarem a una pista que entre camps d'oliveres revellides camps de blat i conreus diversos ens conduirà fins al preciós poble d'Arnes.

Dia 4 Arnes-Beseit.
Eixirem d'Arnes pel mateix camí pel qual arribarem el dia abans fins a una pista que ens sortirà a la dreta. En poc de temps la deixarem per una senda també a la dreta que desembocara una altra vegada a una pista i per aquesta fins al Coll de la Creu on agafarem una senda a l'esquerra. Passat el Mas del Colet caminarem en companyia del Riuet de les Valls fins que començarem una pujada cap el Coll de Xertó, baixarem fins al Riu d'Algars i per una pista que prompte es fa senda pujarem fins al Coll de Pelele. Ens espera una baixadeta per a creuar un barranquet i després una pujada fins a la Punta de Penyagalera 1029 m des d'on tindrem unes magnífiques vistes. A partir d'aquí la senda continua sense perdre molta altura en un principi. Després començarem una baixada molt forta encara que les magnífiques vistes del Riu Ulldemó als nostres peus ens faran gaudir-la. Finalment creuarem aquest riu i agafarem una pista, aquest tram d'asfalt es fa llarg, que ens conduirà fins a Beseit.

Dia 5 Beseit-Fredes

Eixim de Beseit seguint les marques del GR. 8 en direcció cap al Parrissal. Tenim uns 5 o 6 km de pista asfaltada que es farà de terra als estrets de la Fenollosa. Al poc de temps arribarem a les pintures rupestres de la Fenollosa.

A partir d'aquí comencem a endinsar nos al Parrisal. La senda ens conduirà per un paisatge fantàstic amb el Riu Matarranya com a protagonista que anirem seguint, de vegades per passarel·les, altres saltant etc. Vegetació frondosa, formes rocoses capritxoses. Per moments no saben on mirrar si cap amunt o cap a baix. A poc a poc la senda es va fent més complicada de caminar i finalment arribarem a les Gúbies del Parrisal. Aquí hem de triar entre mullar nos i continuar pel barranc que s'endinsa entre un estret de parets de pedra, o pujar pel Pas del Romeret que després d'una forta pujada per una senda estreta haurem de baixar per una via ferrada ben equipada que no presenta problemes. De totes maneres persones poc acostumades a aquestes vies o en poca agilitat o por a les altures poden tenir problemes.

Quan el Pas del Romeret ens torna a deixar al llit del Riu Matarranya continuarem pel mateix riu corrent cap amunt per una senda que es fa de mal avançar. Salts per pedres, vegetació espesa canvis continus de riba...

Finalment arribarem al Pont de la Guimerana que no és cap pont. Però on hem de fer un gir brusc a la dreta. Aquí comencem una pujada que ens endinsa pel Barranc de la Coscollosa. Abans d'endinsar nos tindrem unes vistes fantàstiques sobre el camí que hem recorregut pel Matarranya.

La senda pel Barranc de la Coscollosa continua pujant encara que més suaument. Aquí també trobarem el Teix de la Coscollosa un arbre que per ell mateix justifica aquesta caminada. Exemplar magnífic de teix que bé valdrà una parada per admirar.

Continuarem pujant pel barranc. Anirem trobant més exemplars de teixos i un paisatge preciós per sota dels cingles de la Coscollosa que ens conduirà fins a una pista a la casa Forestal Xalet del Rei. Continuarem sempre en suau pujada fins a altra pista on trobarem de nou les marques del GR. 8. Si les seguim, ens conduiran deixant la pista uns metres abans d'arribar, al Refugi de Font Ferrera.

Des d'aquí seguirem les marques del GR. 7 que trobarem enfront d'aquest refugi i per una senda ben marcada continuarem cap a Fredes. Aquesta senda ens portara fins a una pista en una àrea on de vegades aparquen cotxes. Aquí mateix hem de buscar les marques de la senda que de nou abandona la pista i ara sí que ens conduirà fins al poble de Fredes.
Provisioning

Arnes

Kruispunt

Variant amb Pluja

Provisioning

Beseit

Bergpas

Coll de Carabasses

Bergpas

Coll De la Gilaberta

Bergpas

Coll de Pallers

Bergpas

Coll del Ploron

Bergpas

Coll Terra

Bergpas

Coll de Xertó

Grot

Cova del Vidre

Rivier

Creue del Riu

Kruispunt

Deixar asfalt

Kruispunt

Deixar pista

Kruispunt

Desviament senda

Kruispunt

Desviament Mas del Peraire

Kruispunt

Desviament

shelter

Refugi Font Ferrera

Waypoint

Pas del Romeret

piek

Penyagalera 1029m

Archeologische opgraving

Pintures Rupestres

Kruispunt

Pont de la Guimerana

refuge

Refugi de Caro

shelter

Refugi de Clotes

shelter

Refugi Mas del Frare

boom

Teix de la Coscollosa

1 reactie

 • Foto van REFUGI CARO-ESTELS

  REFUGI CARO-ESTELS 15-jun-2014

  Ik heb deze route gevolgd  Bekijk in detail

  Es un espacio natural desconocido. Impresionante