Moving time  één uur 47 minuten

Tijd  één uur 56 minuten

Coördinaten 1586

Geüpload 15 september 2018

Uitgevoerd september 2018

-
-
284 m
265 m
0
2,3
4,6
9,17 km

128 maal bekeken, 1 maal gedownload

nabij Ivars d'Urgell, Catalunya (España)

La ruta comença just enfront de l'ajuntament d'Ivars d'Urgell. Des d'allà arranquem en direcció nord-oest pel passatge de Felip Rodés. En acabant, trenquem cap a la dreta, tot resseguint l'avinguda del Primer de Maig fins a abandonar el poble i endinsar-nos en la partida de Los Vedats. L'avinguda, ara, s'ha convertit en la carretera LV-3344, que es correspon amb el camí ral de Bellpuig.

En cosa d'un parell de minuts, passem a tocar del cementeri del poble, on hi és soterrada la destacada escriptora ivarsenca Maria Mercè Marçal, morta prematurament l'any 1998. Pocs metres més enllà del recinte mortuori, arribem a la masia del Sabater.

En aquest punt, tombem a la dreta i creuem la sèquia segona del canal d'Urgell, tot abandonant el camí ral de Bellpuig per a incorporar-nos al que va d'Ivars a la Fuliola. Avancem en direcció nord-est per la banda septentrional de la partida de Los Vedats. El camí no té pèrdua i, en poc més de deu minuts, fem cap a Montaler.

Del poble de Montaler queda una masia fortificada, mig abandonada, que fou reformada al segle XVII. Al seu interior, al qual no s'hi pot accedir, hi és un temple dedicat a la Mare de Déu de Montserrat. Envoltem completament el recinte i, en acabant, prenem cap a la dreta, en direcció sud-est, el camí de Montaler al Bullidor.

Caminem en paral·lel al reguer del Bullidor, que para uns metres més enllà a mà dreta. Breument, ens endisem pel terme de Tornabous, a la comarca veïna de l'Urgell, però, de seguida, retornem al Pla d'Urgell, ara no obstant pel terme de Barbens.

De seguida, veiem davant de nosaltres el poble del Bullidor, un xicotet nucli del qual destaquen les ruïnes del castell i de l'església, dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu. Travessem el Bullidor i n'eixim per la banda d'orient a través del camí, ara dit, del Bullidor a Barbens.

Passem a la vora del cobert del Jacques i, en acabant, a la primera ocasió que tenim, girem a la dreta pel camí del Tarròs a Barbens. Poc més enllà, arribem a la granja Caelles i, després, a la masia del Paner. Al remat, per la partida de Los Perers, entrem a Barbens.

Caminem per dins del poble pels carrers de Ramon y Cajal i d'Urgell. Amb el darrer, que es correspon amb el camí de Barbens a Ivars, deixem la localitat enrere, tot travessant el conjunt d'habitatges i coberts de la masia del Pau. Després, passem per cal Tous i, al cap d'un quart d'hora d'haver deixat Barbens, entrem a Ivars pel carrer de l'Ermita.

Trenquem a l'esquerra per l'avinguda de la Mare de Déu de l'Horta per a visitar la seua ermita, dels segles XVI-XVII. En acabant de veure-la, pel carrer del Jardí, en direcció nord-oest, travessem el poble i, en arribar a la plaça del bisbe Coll, posem el punt i final a l'excursió.
Waypoint

Ivars d’Urgell

foto

Camí ral de Bellpuig

Waypoint

Cementeri d’Ivars

Waypoint

Masia del Sabater

foto

Camí d’Ivars a la Fuliola

Waypoint

Aranya

Waypoint

Montaler

foto

Camí de Montaler al Bullidor

Waypoint

El Bullidor

Waypoint

Cobert del Jacques

foto

Camí del Bullidor a Barbens

foto

Camí del Tarròs a Barbens

Waypoint

Granja Caelles

Waypoint

Mas del Paner

foto

Camí del Tarròs a Barbens

Waypoint

Barbens

Waypoint

Masia del Pau

foto

Camí de Barbens a Ivars

Waypoint

Cal Tous

foto

Camí de Barbens a Ivars

Sacred architecture

Ermita de la Mare de Déu de l'Horta

Waypoint

Ivars d’Urgell

Commentaar