Tijd  één uur 24 minuten

Coördinaten 828

Geüpload 15 januari 2019

Uitgevoerd januari 2019

 • Score

   
 • Informatie

   
 • Gemakkelijk te volgen

   
 • Omgeving

   
-
-
151 m
10 m
0
1,2
2,3
4,7 km

456 maal bekeken, 29 maal gedownload

nabij Palafolls, Catalunya (España)

Encuriosits per les vistes que, des de la autopista C-32, hi ha del Castell de Palafolls, per fi ens hem decidit a visitar-ho.
Es una excursió molt curta, ideal per un dia tranquil en el que només vols fer un passeig i veure algún lloc interessant.
Ens arribem a Palafolls i aparquem a la Avda. de la Ribera d’en Burgada.
Comencem a caminar per un camí al costat de la riera d’en Burgada i de seguida travessem uns camps i arribem als terrenys de l’Institut Font del Ferro. Allà ens desviem a la dreta per anar a buscar l’inici del Camí Vell del Castell que ens menarà gairabé directament fins el nostre objectiu.
El camí puja suaument mentre anem passant al costat de varies masies diseminades i el barri de la Ciutadella amb precioses vistes als camps de conreu.
A poc d’arribar a l’urbanització de El Mas Carbó prenem un estret corriol a la dreta que ens porta, després d’un altre desviament a l’esquerra, directament a l’emplaçament del Castell.

CASTELL DE PALAFOLLS:
”Està documentat des de l'any 1035. Pertanyia als Humbert de Sesagudes, igual que el castell de Montpalau, i poc abans del segle XII va passar, per matrimoni, a Bernat Gausfred, els descendents del qual ja es cognomenaren Palafolls. Durant el segle XIV la poderosa família dels Cabrera n'adquirí el ple domini. Com totes les seves possessions, el 1572 va passar als Montcada i d'aquests, ja al segle XVIII, als ducs de Medinaceli, que en detentaren la propietat fins que va passar a l'Estat, el 1880.
Les restes conservades corresponen a construccions que daten del segle X al XIV. Té una planta irregular allargada, dividida en dos recintes. El recinte sobirà és el més alt i està format per un cos massís, fortificat, al qual s'accedeix per una porta de mig punt, restaurada. A mà esquerra es veuen uns arcs que devien sostenir un gran saló gòtic. Al costat hi ha la cisterna, coberta amb volta de canó, on encara es perceben les marques de l'encanyissat. Una mica més amunt es troba la capella, molt restaurada. Encara més amunt hi ha la part més antiga, un espai rectangular que conserva bona part dels murs i restes d'una torre quadrada al seu interior.
El recinte jussà, d'època gòtica, forma una gran plaça d'armes, a l'extrem de la qual hi ha les restes d'una gran torre.”


L’indret és força interessant i val la pena rondar i tafanejar per les diferents estàncies (et passes una bona estona) així com gaudir de les impressionants vistes que hi ha des de les parts més altes.
A més avui ha fet un dia magnífic, clar i assoleiat, que ens ha permet gaudir molt més de la visita.
Per tornar cal agafar el PR-C 146, Camí de Calella a Tordera, en direcció a Palafolls que trovem als peus del Castell deixant a la dreta el camí per on hem pujat.
Es una pista ample i cómoda per la que baixem al poble ràpidament passant per un dipòsit, al costat d’un pi de bones dimensions i entrant pel Passeig del Mestre Pau Casals que ens porta fins al lloc on hem aparcat.
Aquí us deixo un reportatge fet amb un dron per el company de YouTube Diego Herrera.
Salut!
parkeren

01 Aparcament

Iniciem el recorregut després d'aparcar a la Avda. de la Ribera d'en Burgada.
Waypoint

02 Camí de la riera de Burgada

Kruispunt

03 Institut Font del Ferro

Kruispunt

04 A l'esquerra

Prenem el camí vell al Castell a l'esquerra.
boom

05 Alzina gran. A la dreta

Deixem a l'esquerra el camí de Can Monner.
Waypoint

06 Can Oller

La masia consta com a Bé Cultural d’Interès Local i surt en diferents llibres publicats sobre masies de Catalunya, entre ells Les masies del Maresme de l’arquitecte Lluis Bonet i Garí. https://www.masiacanoller.com/
panoramisch

07 Vistes

Vistes als camps de conreu.
Kruispunt

08 A la dreta

Deixem a l'esquerra el camí al barri de la Ciutadella.
Waypoint

09 Can Bigues

Waypoint

10 La Ciutadella

Barri de la Ciutadella de masies diseminades...
Waypoint

11 Cal Sastre

Waypoint

12 El Mas Carbó

Urbanització
Kruispunt

13 Sender de pujada al Castell

Kruispunt

14 A l'esquerra

Burcht

15 Arribem al castell

Burcht

16 Recinte Sobirà

El recinte superior, o recinte sobirà, de forma poligonal i irregular, es troba una mica descentrat respecte a la totalitat del conjunt. Interiorment, aquest recinte es dividia en dos àmbits. El primer, que trobem només entrar, comprèn naus separades per una filada d’arcs; es pot datar encara dins el segle XIII. Vora la porta d’entrada hi ha una cisterna coberta amb volta de canó i cap a l’extrem sud-est del recinte s’alça una capella coberta amb volta de canó apuntada. Tot aquest conjunt es va construir al segle XIII. El segon àmbit ocupa una elevació allargada a l’extrem nord del recinte superior, de manera que queda per sobre dels altres edificis, i és accessible tan sols per una petita porta feta en època moderna. Hi ha una sèrie d’àmbits formant angle al voltant d’un espai que potser era descobert. A l’extrem nord s’alça part d’una torre amb fragments d’aparell en opus spicatum. És de planta rectangular i conserva gairebé sencera la paret de la banda sud-oest, amb dos merlets a nivell del terrat i amb molts forats quadrats tot al llarg del mur, que potser es van fer per a la bastida utilitzada en la construcció. A la banda sud-est, adossada a una torre, podem veure una estança coberta amb volta de canó i de planta rectangular i estreta que s’ha relacionat amb la base de la torre de l’homenatge. Al sud d’aquesta estança hi ha la porta d’entrada, restaurada.
Burcht

17 Recinte Jussà

El recinte inferior, o jussà, s’orienta de nord-oest a sud-est i és d’època gòtica. Forma una gran plaça d’armes, a l’extrem nord de la qual s’alcen les restes d’una gran torre. El flanc de ponent baixa cap al recinte sobirà, o superior, formant un conjunt de baluards i protegint-ne l’entrada d’un atac directe. A l’extrem meridional de tot el conjunt, sota l’angle sud del recinte sobirà, hi ha les restes del que devia ser un pont llevadís. Tot aquest recinte és posterior a mitjan segle XV.
Sacred architecture

18 Capella

panoramisch

19 Vistes

Kruispunt

20 A l'esquerra

Prenem el PR-C 146, Camí de Calella a Tordera, en direcció a Palafolls.
Waypoint

21 Dipósit

boom

22 Pi gran

Kruispunt

23 Passeig del Mestre Pau Casals

2 commentaren

 • Foto van Xavi Tomàs

  Xavi Tomàs 25-feb-2019

  Ik heb deze route gevolgd  geverifieerd  Bekijk in detail

  Ruta fàcil accessible per a tothom, hem descobert un indret que sempre el veiem des de l'autopista.
  Gràcies.

 • Foto van RofoManus

  RofoManus 25-feb-2019

  Doncs com nosaltres!
  Gràcies Xavi.
  Salut!