-
-
1.624 m
914 m
0
2,4
4,8
9,7 km

519 maal bekeken, 16 maal gedownload

nabij Sant Romá de Abella, Catalunya (España)

La Serra de Carreu es troba a Abella de la Conca a la comarca del Pallars Jussà. La serra transita paral·lela a la Serra del Boumort i s’estén de Est a Oest separant la Vall del Riu de Carreu al N, dels barrancs de Caborriu i de la Vall, afluents del riu d’Abella, al S. En el seu extrem sud-occidental s’hi troba el Gallinova, cim de 1687 m. Inclòs en el llistat de 100 cims de la FEEC. Zona tranquil·la i solitària i també de gran bellesa. Al Oest de la Serra de Carreu, hi trobem la Muntanya de Sant Corneli on hi ha un altre 100 cims amb el cim de Sant Corneli (1354 m) que volíem fer el mateix dia, però que no fou possible. Però si que condicionà el punt d’inici: La Collada del Portell.

Ruta: Clotada del Portell (919 m) – Pas la Vena (1170 m) – Camí de la Collada del Trumfo (1150 m) – Collada del Trumfo (1461 m) – Tossal de Gallinova (1687 m) – Collada del Trumfo (1461 m) – Camí de la Roca de Monteguida (1551 m) – Pas del Manjo (1485 m) – Collada del Trumfo (1461 m) – Clotada del Portell (919 m)

Accés: Cal arribar a Isona, ja sigui des de Tremp o baixant del port de Comiols on hi podem pujar des de Ponts o des d’Artesa de Segre. Arribats a Isona, cal prendre la carretera L-501 al llarg de 3 km, on surt la que finalment ens porta a Abella de la Conca. Abans d’arribar a Abella, a ma esquerra surt una pista estreta i en bon estat que anirem seguint fins a Cal Borrell. A partir d’aquí la pista es fa mes pedregosa, però transitable per a vehicles alts. Seguim i pocs metres mes endavant prenem la variant de l’esquerra, que per sobre la vall, anirà remuntant fins a la Clotada del Portell.

Caminada: Comencem a la Collada del Portell prenent una pista força pedregosa que remunta vers el NE. Arribarem al Pas de la Vena, on la pista fa una lleugera baixada. Ens trobem al peu del serrat de Montagut, a l’esquerra, i la carena rocallosa que baixa del Gallinova, a la dreta. La pista que estem seguint fins ara passa pel mig, però nosaltres no ho hem de fer. Cal fer atenció a una pista secundaria que surt rumb al S que es la que agafarem, però tan sols uns metres, ja que una altra pista en mal estat, comença a remuntar rumb E-SE. Aquesta es la que ens pujarà fins la Collada del Trumfo. Assolida la collada, un corriol surt vers el NO i va pujant fins arribar al capdamunt una tartera que baixa. Nosaltres hem d’anar amunt, superant un petit grau i tornar a girar al NO. Cal dir que les fites es troben molt de tant en tant. Arriba un punt en que hem de canviar de direcció per després enfilar-nos i anar a buscar la carena. Atenció: aquesta carena té una tanca metàl·lica i tan sols té un punt de pas (i un altre que ha estat forçat). Qualsevol del dos es bo per passar al costat nord. De no passar, en arribar al cim en podem trobar en que haurem de fer alguna maniobra arriscada. Superat l’obstacle artificial, ja tan sols queda remuntar la carena i assolir el cim. I gaudir de la pau, el silenci i l’espectacle de la Serra de Carrau, amb les seves parets verticals i al Sud en primer terme la Roca de Monteguida, on farem una petita incursió, i darrera el Montsec. Al N el riu de Carreu i la serra del Boumort, amb el Pirineu darrera. Contents d’haver gaudit del magnífic paisatge i del vol baix del voltors ben a prop nostre, emprenem el camí de tornada a la Collada del Trumfo, des d’on fem una petita incursió al camí de la Roca de Monteguida tot seguint un corriol vers el S per anar a buscar un petit grau, el Pas del Manjo, per on amb tota facilitat pujarem a la carena, seguint uns metres al sud. A sota la cinglera, en el vessant E veiem que hi ha un feixant i hi anem a treure el nas. Retornem al Pas del Manjo, el baixem, i seguint pel peu de la cinglera l’anem resseguint un tros, fins a trobar una balma amb restes d’edificació. El feixant sembla que continua vers el S, però per nosaltres avui ja n’hi ha prou. Retornem a la Collada del Trumfo i desfem el camí fins a la Clotada del Portell.

Cartografia: Mapa Serra del Boumort W. Escala 1:20.000. Editorial Piolet
Waypoint

Cambi rumb 1

Waypoint

Camí a Roca de Monteguida

Waypoint

Camí Collada del Trumfo

Waypoint

Clotada del Portell

Waypoint

Collada del Trumfo

Waypoint

Grau. Pas del Manjo

Waypoint

Camí per un feixant.

Waypoint

Pas la Vena

Waypoint

Pas tanca

Waypoint

Petit grau

piek

TOSSAL DE GALLINOVA

Commentaar