Tijd  6 uren 31 minuten

Coördinaten 1880

Geüpload 10 november 2020

Uitgevoerd november 2020

-
-
788 m
472 m
0
4,7
9,3
18,7 km

23 maal bekeken, 0 maal gedownload

in de buurt Taradell, Catalunya (España)

Caminada seguint el PR C-42, Sender de Taradell, en que sortint des d’aquesta població hem anat visitant diferents indrets força interessants, com són:
El parc de la Font Gran a la mateixa població de Taradell, la masia del Pujol amb una alzina imponent i la creu dels Miquelets, les Cuines d’en Rocaguinarda , el cim de l’Enclusa (inclòs al repte dels 100 cims de la FEEC), el castell de Taradell , les Roques Trabucaires, la tomba dels Sequers de Gasala i el Casal de Mont-rodon.
Boom

0004 Alzina centenaria del Pujol

Foto

001 Sant Genís de Taradell

Sant Genís de Taradell és una església amb elements romànics i barrocs de Taradell (Osona) protegida com a Bé Cultural d'Interès Local
Foto

004 Creu dels Miquelets o Pedró del Pujol

La Creu del Pujol és una obra de Taradell (Osona) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Aquest monòlit commemora la mort d'algú, que segurament una mort sobtada.[1] Per la data de la inscripció podem dir que eren moments difícils, era durant el trienni constitucional després del pronunciament del general Riego, i ràpidament a Catalunya i Osona s'aixequen partides de gent adictes a la constitució i al nou règim al mateix temps que els absolutistes no volen perdre poder i es crea una lluita de guerrilles semblant a una guerra civil. No tenim però, cap informació que ens corrobori aquesta possible suposició
Top

006 Bandera de l'Enclusa

Foto

007 Collet del Castell

Foto

008 Mirador de les Roques dels Trabucaires

Foto

01 Taradell

Taradell és una vila i municipi de la comarca d'Osona. Es troba al sector de llevant de la Plana de Vic, a la falda del Montseny. Limita al nord amb el municipi de Santa Eugènia de Berga, a l'est amb Sant Julià de Vilatorta i Viladrau, al sud amb Seva, i a l'oest amb Tona i Malla. El seu punt més alt és el puig de l'Enclusa de 868 metres d'altura, tot i que l'altitud mitjana del municipi és de 623 metres i el punt més baix és de 499 metres, al curs del riu Gurri, al barri de Mont-rodon.
Park

02 PARC taradell

Petita zona de pícnic en un tranquil parc de Taradell. S'hi accedeix des del carrer de la Font a l'extrem nord de la població.
Fontein

03 la Font Gran

La Font Gran és una obra de Taradell (Osona) protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. Font de pedra adossada a un mur (4,5x2,7). El mur és orientat al NW i al centre hi ha una carcassa o mascaró de lleó a la boca del qual brolla l'aigua. L'expressió del rostre és severa, les celles enfilades cap amunt emmarquen els ulls que miren vers l'aigua, un dipòsit que discorre al llarg del mur amb brolladors. Està rodejada de teules de pedra i prop d'un antic torrent avui sec, a pocs metres un gran plataner d'un metre i mig de diàmetre. Malauradament avui les fonts han estat renovades i l'espai que les envolta cuida't. L'aigua es bomba a la població, bé que es deixa un raig permanent.[
Foto

04 El Pujol

Gran masia de planta quadrada (13x13). Coberta a quatre vessants. Conta de PB i dos pisos. La façana es troba orientada al migdia, presenta un gran portal adovellat i unes finestres amb forjats a la planta, 4 finestres amb l'ampit motllurat i inflexió gòtica a la llinda del 1er p. Carreu esculpit damunt el portal. Al 2n. p. quatre finestres amb l'ampit motllurat i dos finestres a la façana de ponent, 3 finestres amb llindes gòtiques al 1er. p. i 3 amb els ampits motllurats al 2n. A llevant s'hi adossa un cos cobert a tres vessants amb portal d'arc de mig punt, dos arcs a la planta i pilars formant porxo i una finestra que imita les línies gòtiques de les de la part antiga. El mur de llevant és cec. Al N hi ha un mur antic adossat al pendent i que té obertures al cos principal
Grot

05 Coves d'En Rocaguinarda

Les Cuines d’en Roca Guinart, com popularment coneixem els de Taradell a la gran balma, amb dos forats o coves que s’endinsen una pocs metres, una força alta i l’altra baixa i de poc fàcil ingrés, es troba al vessant de migdia de les Sitges del Bou, prop dels 800 metres d’altitud, formant part del vessant i gran cornisa, coronada de grossos penyals, que va de l’Enclusa a sobre el bosc de l’Aulet i fa de pantalla nord a la vall de Mansa. És lloc de fàcil accés pels coneixedors del terreny. Rep aquest nom perquè en aquest indret es refugiava el gran bandoler Perot Rocaguinarda, nat a Oristà el 1582 i mort a Itàlia, poc després del 1635 com a capità dels Terços Espanyols per un indult que el rei li concedí el 1611. Vers el 1602 es tirà al bandolerisme i reuní una gran quadrilla, contra la qual es creà el 1605 una Santa Unió a Vic per a perseguir-lo en la qual ingressà el taradellenc Joan Reig, que dirigia un grup de cent homes de l’ Unió que tingué topades amb el bandoler i fou ferit per ell en una brega.
Foto

06 l'Enclusa

L’enclusa. Amb 868 metres d’alçada aquest cim esdevé un dels miradors més privilegiats del terme de Taradell amb visions cap a al castell, cap al poble, cap a la plana, cap a les Guilleries i cap al Montseny.
Kasteel

07 Castell de Taradell

El castell de Taradell, també conegut com a Castell de Can Boix, està situat a 2,2 km al sud-est de la població de Taradell, Osona, i coronant un cimal de grans penyes, a 803 m. d'altitud. El Castell és situat sobre una gran balma que el fa molt característic. El castell de Taradell és un clar exemple de fortificació medieval. Les intervencions arqueològiques que s’hi van portar a terme entre els anys 1984 i 1989 van permetre conèixer les característiques, l’emplaçament i les fases constructives de les estructures del castell. Però aquestes estructures cal entendre-les, amb el suport de la documentació escrita, en un context polític, social i econòmic més ampli que els dona sentit i raó de ser, i que determinarà la seva evolució.
Brug

08 Pont Del Molí Dels Horts

Aquest pont dóna pas sobre el riu Gurri a l'antic camí ral entre Seva i Taradell, molt concorregut per viatgers i traginers amb els seus animals de bast. Si des d'aquí seguíssim les marques del GR-2 (vermelles i blanques) en un quart d'hora ens plantaríem a Seva. El pont pren el nom de l'antic molí dels Sors, avui pràcticament invisible a tocar el riu en aquest punt. El riu Gurri s'endinsarà aviat per la Plana de Vic on serpentejarà fins a trobar el Ter entre Manlleu i Roda de Ter recollint les aigües d'altres rierols. Aquest pont de dos arcs de desigual amplada sembla obra del segle XVII.
Religieuze plek

09 Ermita de Santa Maria Mont-Rodon

El Casal de Mont-rodon es dreça al vessant nord del Serrat de Mont-rodon, vora el riu Gurri i constitueix un enclavament del terme de Tona dins el de Taradell. Al costat hi ha l'església de Santa Maria que n'era la capella.

Opmerkingen